Základy výživy a diety v prostředí pobytových sociálních služeb

Vzdělávací program je určen pro pracovníky v sociálních službách a pro zdravotní sestry.

Vzdělávací program seznámí posluchače se základy zdravé výživy a dietami s důrazem na hromadné stravování v prostředí pobytového zřízení sociálních služeb. Předmětem výuky jsou základní informace o stravě, jejím složení, o fyziologických potřebách lidí v různém věku a s různou fyzickou zátěží.

Posluchači se seznámí se základními pravidly zdravé výživy, se složením lidské stravy, stručně s historií stravování a s moderními trendy v oblasti zdravé výživy. Osvojí si správné složení živin, bílkovin, cukrů, tuků, poznají význam iontů, solí, vitamínů a stopových prvků. Získají znalosti jednotlivých základních diet a jejich významu. Předmětem vzdělávacího programu jsou dále výživová opatření a diety u vybraných častých závažných onemocnění, například diabetu či osteoporózy. Studenti se seznámí s metabolickým syndromem a jeho komplikacemi, stejně jako se základy podávání stravy osobám se zdravotním postižením.

Součástí kurzu je i psychologická lekce zaměřená na psychologii jídla a výživy.

Vzdělávací program je akreditován Ministerstvem práce a sociálních věcí a Českou asociací sester.

Rozsah 6 hodin. Optimální počet účastníků 20.

5 realizované kurzy. Celkem proškoleno 89 účastníků.

Zpětná vazba od účastníků: průměrná známka 1,3

Lektoři:

Akreditace MPSV č. A2021/1093-PC